menu
Word Lid
Programma 13 oktober 2024!














Lokale en provincieraadsverkiezingen zondag 13 oktober 2024








Lokaal programma Vlaams Belang Hamme













Inhoud


Lokale en provincieraadsverkiezingen zondag 13 oktober 2024. 1


Hamme, gemeente waar we ons thuis voelen. 3


Hamme, gemeente waar onze mensen op de eerste plaats komen. 4


Hamme, democratische, informatieve gemeente. 4


Hamme, goed georganiseerde gemeente. 6


Hamme, welvarende gemeente die de lokale handel ondersteunt 7


Hamme geeft ruimte en zuurstof aan de horeca. 8


Hamme, veilige gemeente – nultolerantie. 9


Hamme, sociale gemeente. 11


Hamme, diervriendelijke gemeente. 13


Hamme, veilig en vlot bereikbare gemeente. 14


Hamme, propere gemeente. 16


Hamme, gezonde gemeente. 17


Hamme, culturele en leerrijke gemeente. 18


Hamme, een actieve gemeente, ook na werk- en schooltijd. 19




























Hamme, gemeente waar we ons thuis voelen




  1. Vervreemding stoppen door invoeren van een vestigingsstop

Onze samenleving lijdt onder grootschalige immigratiestromen. Als gevolg van immigratie zal de bevolkingsdruk de komende jaren nog stijgen. Groepen niet-geïntegreerde vreemdelingen ontwrichten echter nu al het sociale weefsel in heel wat wijken. Asielzoekers zetten ook - eens erkend als vluchteling - de sociale woonmarkt onder druk. In de praktijk stellen we vast dat sociale verhuurkantoren voorrang geven aan vluchtelingen die een asielcentrum moeten verlaten. Vlaams Belang wil dit vervangen door voorkeur voor onze eigen mensen.


Daarom bepleit het Vlaams Belang een wettelijke regeling die gebaseerd is op en mogelijks strenger is dan de vroegere, naar de liberale politicus genoemde, Wet Gol waarbij een gemeente in welbepaalde omstandigheden de immigratiedruk van antwoord kan dienen door een vestigingsstop toe te passen.



  1. Illegalenprobleem effectief aanpakken: oprichten van een aparte opsporingsbrigade

Een consequent uitwijzingsbeleid vormt het sluitstuk van een geloofwaardige asiel- en immigratiepolitiek. Daarvan is in dit land duidelijk nog altijd geen sprake. Het gevolg is dat een uitwijzingsbevel vaak louter als een 'vodje papier' wordt beschouwd. Steden en gemeenten moeten een consequente uitwijzing van illegalen en criminele vreemdelingen actief ondersteunen.


Vlaams Belang Hamme wil daarom dat binnen het korps van de lokale politiezone een aparte brigade wordt opgericht die systematische controles uitvoert. In onze politiezone wordt een ‘Meldpunt Illegaliteit’ opgezet.



  1. Opvang asielzoekers: de gemeente beslist

De toestroom van asielzoekers bereikt ook dit jaar opnieuw een ongeziene piek. Vlaams Belang Hamme wil dat wanneer de federale regering wordt geconfronteerd met een plots capaciteitsprobleem in de opvang van vluchtelingen en zich richt tot de lokale besturen, de gemeente Hamme, na consultatie van haar burgers, autonoom moet kunnen beslissen over het al dan niet aanvaarden van asielzoekers op haar grondgebied. Omdat er van lokale opvanginitiatieven (LOI's) een extra aanzuigeffect uitgaat, bouwt Hamme deze capaciteit volledig af.



  1. Islamisering stoppen

De groeiende aanwezigheid van de islam is ontegensprekelijk een vervreemdende factor. Steden en gemeenten mogen niet meewerken aan de bouw van moskeeën, meer nog: er wordt door Vlaams Belang een bouw- en vergunningstop op moskeeën nagestreefd. Vlaams Belang Hamme wil dat het lokale bestuur een strikte toepassing van de voorschriften doet naleven. Als de op Hams grondgebied bestaande moskee zich niet houdt aan de voorschriften, moet ze worden gesloten.


Ook het dragen van islamitische kledij in openbare gebouwen moet verboden worden voor het gemeentepersoneel. Zo’n verbod moet ook gelden in de gemeentelijke scholen.









  1. Radicalisering: burgemeester moet over alle nuttige info beschikken

Lokale besturen spelen een cruciale rol in het voorkomen en detecteren van radicalisering. Het is dan ook logisch dat de burgemeesters, belast met het handhaven van de orde en van de veiligheid in onze steden en gemeenten, daarover volledig geïnformeerd worden.


Vlaams Belang Hamme wil dat de burgemeester niet alleen wordt ingelicht over alle personen in Hamme die als geradicaliseerde moslim staan geregistreerd, de burgemeester moet ook weten wie daarvan zich na vrijlating uit de gevangenis, op het grondgebied van Hamme vestigt.



Hamme, gemeente waar onze mensen op de eerste plaats komen




  1. Sociale woningen: onze mensen eerst

Huisvestingsmaatschappijen, steden en gemeenten moeten binnen de wettelijke mogelijkheden voorrang geven aan personen die enkel over onze nationaliteit beschikken. Zo moet er een lokale binding van tien jaar met de gemeente Hamme zijn. Tevens moeten die lokale huisvestingsmaatschappijen nauwlettend toezien op de verplichte kennis van het Nederlands in de sociale huisvesting, zodat elke sociale huurder in de toekomst behoorlijk Nederlands spreekt. Dit zal de leefbaarheid in sociale woonblokken in de hand werken en de vervreemding tegengaan.


Vlaams Belang Hamme wil er op toezien dat deze controles, die in principe al in voege zijn, blijvend correct toegepast worden.



  1. Vlaams karakter benadrukken

Vlamingen moeten zich thuis kunnen voelen in hun steden, dorpen en gemeenten. Het behoud van het Vlaams karakter en het respecteren van het Nederlands zijn daarvoor zeer belangrijk. Het Nederlands moet in Vlaanderen niet alleen de bestuurs-, onderwijs- en cultuurtaal zijn, maar moet in onze steden en gemeenten ook de omgangstaal zijn en blijven. In het straatbeeld worden verplicht Nederlandstalige reclameopschriften gebruikt. Ambtenaren van de gemeente Hamme die in contact komen met het publiek, moeten zich strikt aan de taalwetgeving houden. Ook bij openbare werken in Hamme moet erop toegezien worden dat ze uitgevoerd worden door werknemers die het Nederlands machtig zijn.



  1. Discriminatie van Vlamingen verbieden: gelijke kansen voor iedereen

Vlaams Belang streeft naar gelijke kansen voor iedereen en wil elke vorm van zogeheten ‘positieve discriminatie’ afschaffen. Positieve discriminatie is het bevoordelen van bepaalde groepen op basis van culturele of etnische kenmerken. Het gemeentebestuur van Hamme kan dit voorkomen door transparante wervingsprocedures en onafhankelijke selectiecommissies in te voeren. Voor Vlaams Belang Hamme moet de beste kandidaat aangeworven worden, niet de meest ‘diverse’ kandidaat. Enkel voor mensen met een beperking mag een uitzondering gemaakt worden en streven we naar 3% tewerkstelling.


Om toezicht te houden op dit principe zal Vlaams Belang Hamme in de toekomst meer selectieproeven van de gemeente bijwonen.



Hamme, democratische, informatieve gemeente




  1. Burgemeester rechtstreeks verkiezen

Als nationalistische partij is het Vlaams Belang een groot voorstander van directe democratie. Heel concreet vindt Vlaams Belang Hamme dat de kiezers in onze gemeente ook zelf en rechtstreeks onze Hamse burgemeester moeten kunnen aanduiden. Bij de volgende verkiezingen voorziet de nieuwe wetgeving erin dat de verkozene met de meeste naamstemmen van de grootste coalitiefractie burgemeester wordt.



  1. Transparantie over vergoedingen

Het Vlaams Belang wil volledige transparantie over de inkomsten van mandatarissen. Alle politieke mandatarissen van de gemeente Hamme dienen de inkomsten, inclusief voordelen in natura, verkregen uit hun mandaten permanent openbaar te maken. Dat dient alleszins te gebeuren via de webstek van de gemeente.



  1. Geen werk, geen loon

In tegenstelling tot gemeenteraadsleden voor wie het recht op een financiële vergoeding inhoudt dat zij werkelijk op de vergadering aanwezig zijn geweest, is de wedde van een burgemeester of schepen niet gekoppeld aan de deelname aan de vergaderingen van het college, noch aan de vergaderingen van de gemeenteraad.


Het Vlaams Belang wil in het decreet Lokaal Bestuur inschrijven dat de wedde van de burgemeester en van de schepenen verminderd wordt wanneer de mate van aanwezigheid op de gewone vergaderingen van het college van burgemeester en schepenen of op de vergaderingen van de gemeenteraad lager is dan 90%, met uitzondering van wettelijke afwezigheden.



  1. Burgers beslissen bij referendum

Een volksraadpleging is de meest rechtstreekse vorm van democratie. Het Vlaams Belang vindt dan ook dat het raadplegen van de inwoners in dit geval bindend moet zijn.


Vlaams Belang Hamme wil dat de inwoners van onze gemeente rechtstreeks invloed kunnen uitoefenen op het lokale beleid. Daarom moet in het decreet Lokaal Bestuur worden ingeschreven dat een gemeentelijke volksraadpleging en een volksraadpleging op districtsniveau bindend is.



  1. Tijdig informeren van de bevolking bij belangrijke openbare werken

Vlaams Belang Hamme wil de bevolking actief bij het beleid betrekken. Hierdoor kunnen veel problemen achteraf worden voorkomen.  Er dient bij wegenwerken aandacht te zijn voor een degelijke bewegwijzering in samenwerking met de regio en de provincie, om er voor te zorgen dat de omleggingen niet nodeloos voor chaos zorgen.




  1. Gedaan met de voldongen-feiten-politiek.

Dikwijls worden burgers bij grote projecten geconfronteerd met reeds uitgewerkte plannen die nauwelijks nog ruimte laten voor aanpassingen. Vlaams Belang Hamme wil, voorafgaand
aan de concrete uitwerking van een project, een infomoment voorzien voor de burgers, waarbij hun inzichten worden gebundeld en in de mate van het mogelijke worden verwerkt in de verdere besluitvorming. Dit is gebeurd bij de plannen over de Strijderslaan, maar er moet in de toekomst meer en beter gecommuniceerd worden over wat er met de opmerkingen gedaan wordt.



  1. Gebruik maken van moderne communicatiemiddelen

Het gemeentebestuur moet in de communicatie met de bevolking maximaal gebruik maken van alle moderne communicatiemiddelen om de burger te informeren over bvb. inbrakenplagen of openbare werken. Dit kan ook via de bestaande led-borden en het BIN-netwerk.



  1. Betere communicatie met de middenstand over openbare werken

De betrokkenheid van de handelaars bij zowel de voorbereiding als de uitvoering van openbare werken moet vergroot worden. Bij de dienst Lokale Economie moet een centraal aanspreekpunt gecreëerd worden voor de ‘getroffen’ handelaars. Om deze mensen van voldoende ondersteuning te voorzien moet de Vlaamse ‘hinderpremie’ door de gemeente Hamme aangevuld worden met een extra premie. Dit mag zich niet beperken tot de straat waar de werken gebeuren.



  1. 3-maandelijkse vergadering/overleg met de huidige buurtinformatienetwerken (BIN), wijkraden enz. op het gemeentehuis.

Om kort op de bal te spelen, wil Vlaams Belang Hamme een gestructureerd periodiek overleg tussen burger, politie en gemeentebestuur.

Wij maken ons sterk dat vele problemen binnen onze gemeente veel beter kunnen opgelost worden als ze al aangepakt worden wanneer ze nog ‘klein’ zijn.


Door regelmatig samen te zitten met onze burgers, kunnen we veel sneller inspelen op bijzondere situaties en problematieken. De verschillende wijkraden of andere groeperingen kunnen elkaar op deze manier beter helpen en steunen.

Straatraces zijn bvb. een probleem dat zo vlugger kan aangepakt worden. Ook andere vormen van overlast die ergens een oorsprong kennen, maar zich verplaatsen, worden zo vlugger opgemerkt.



Hamme, goed georganiseerde gemeente




  1. Plicht tot dienstverlening

Steden en gemeenten moeten zich verbinden tot deugdelijke dienstverlening op maat aan elke inwoner. De Hamse gemeentelijke klachtenbehandelaar of ombudsdienst moet toezicht houden op het nakomen van deze verbintenis en actief optreden indien de gemeente die niet respecteert. Vlaams Belang Hamme wil dat de gemeentediensten ondubbelzinnig aangeven binnen welke termijn een vraag of klacht wordt afgehandeld.



  1. Geen gemeentefusie zonder bindend referendum

Het is een feit dat gemeenten heel wat zaken niet meer alleen aan kunnen. De geringe schaalgrootte van de Vlaamse gemeenten betekent dat sommige besturen over te weinig bestuurskracht beschikken om hun taken uit te voeren.


Het Vlaams Belang drukt er op dat schaalvergroting niet mag leiden tot een grotere afstand tussen bestuur en burger. Nabijheid is voor lokale besturen echt cruciaal.


Het Vlaams Belang wil niet dat fusies van bovenaf worden opgelegd. Vrijwillige fusies tussen gemeenten zijn wel aan te moedigen wanneer die het verhogen van de efficiëntie van de dienstverlening voor ogen hebben. Sentiment of een goede (partij)verstandhouding tussen de huidige burgemeesters, of subsidies door de Vlaamse regering, mogen nooit het enige uitgangspunt zijn. Het is voor ons ook essentieel dat de Hamse bevolking via een bindende volksraadpleging goedkeuring geeft aan een eventueel geplande fusie-operatie. Ook de vrijwillige fusie van gemeenten moet mogelijk zijn met dezelfde beslissingsmethode en -doelstellingen.



  1. Provinciebesturen afschaffen

Provinciebesturen zijn overbodig geworden. Het Vlaams Belang wil de bevoegdheden naar lokale besturen en hogere overheden overhevelen. Het Vlaams Belang wil het afschaffen van de provinciebesturen verbinden aan het versterken van het bestuursniveau waar de burger wel mee begaan is: zijn stad, zijn gemeente. Uiteraard worden met de bevoegdheidsoverdracht ook de nodige financiële middelen overgeheveld naar stad of gemeente.


Om te vermijden dat de gemeenten een vrijgeleide zouden krijgen door het wegvallen van het provinciale niveau, moet een andere instantie de controle over mogelijke problemen binnen de gemeentebesturen overnemen.



  1. Bescherming tegen cybercriminaliteit opvoeren

Voor het Vlaams Belang moet bescherming tegen cyberdreigingen cruciaal zijn in het beleid. Recente hacks bij politiezones en stadsdiensten tonen aan hoe kwetsbaar we zijn. Daarom wil Vlaams Belang Hamme investeren in regelmatige ICT-veiligheidsaudits, sensibilisering van burgers en medewerkers, en strikte criteria voor technologieaanbestedingen. De Politie geeft hierover nu eenmaal per jaar een sessie aan de bevolking, maar wij willen bekijken of dit niet kan uitgebreid worden naar meerdere sessies.



Hamme, welvarende gemeente die de lokale handel ondersteunt




  1. Afschaffen pestbelastingen

Er moet een einde gemaakt worden aan vermomde belastingen, verdoken taksen en pestbelastingen. Belastingen moeten open en eerlijk worden opgelegd. Taksen op ondernemingen die niet opwegen tegen de administratieve werklast die eraan vasthangt, zowel vanuit het oogpunt van de gemeente als dat van de handelaars, moeten worden afgeschaft. Ook de wildgroei aan forfaitaire lasten moet aangepakt worden.


Vlaams Belang Hamme wil ook onnodige lokale taksen die de middenstand en de horeca treffen, zoals belastingen op personeel, belastingen op publiciteit of terrasheffingen, verminderen of afschaffen.



  1. Opmaak van een plan lokale economie


Vlaams Belang Hamme wil dat de gemeente een uitnodigend, maar realistisch lokaal middenstandsplan opmaakt. Daarin moet zeker oog zijn voor de bereikbaarheid van de handelszaken (zowel met de wagen, te voet als met de fiets), de mogelijkheid om te parkeren, de mogelijkheid voor de handelaars zich te vestigen in het centrumgebied, het integreren van de horeca en evenementen, het herwaarderen van de bestaande winkelstraten en het integreren van digitale ondersteunende mogelijkheden.



  1. Promotie van de lokale middenstand




De handelszaken moeten de gelegenheid krijgen zichzelf aan het publiek voor te stellen in een aparte rubriek op de website van de gemeente Hamme of via andere digitale en sociale media.

Handelaars moeten maximaal betrokken worden bij grootschalige projecten en/of evenementen.


Er dient op regelmatige basis een sensibiliseringsactie op poten gezet te worden die de Hammenaars ertoe aanzet om lokaal te kopen.



  1. Premies en begeleiding middenstand




De nieuwe ondernemers moeten wegwijs gemaakt worden in heel het administratief kluwen dat bestaat rond ondernemen. Met hulp van een gemeente-ambtenaar maken wij ze wegwijs in deze administratieve rompslomp.

Dit kan door op regelmatige basis begeleidingsmomenten aan te bieden en door op geregelde tijdstippen in aanmerking komende panden en andere zaken aan het publiek voor te stellen.




Uitbreiding van de starterspremie is dan ook een eerste stap in de goede richting.


Vlaams Belang Hamme vindt het niet normaal dat mensen die binnen een bepaald kerngebied een zaak oprichten, meer premie krijgen als anderen die dit buiten dit kerngebied doen. Voor ons is iedere ondernemer gelijk en dus moet iedereen dezelfde premie krijgen!

We zullen dan ook de voorwaarden voor deze premie herbekijken en we zullen de mensen die vroeger naast deze premie grepen, de kans geven om alsnog deze premie aan te vragen! We kijken hiervoor ook naar de extra-inspanning die gedaan werd voor “De Kroon”.



  1. Verfraaiing van de winkelstraten




Vlaams Belang Hamme wil inzetten op de verfraaiing van de handelskern waardoor het hier aangenaam winkelen, wonen en vertoeven wordt. Een premie voor gevelrenovatie of verfraaiing is een mogelijkheid om de bestaande lege panden opnieuw op te waarderen.

Stimulatie van de ondernemer door de gemeente is voor ons een must. Wij willen een gezellige sfeer creëren o.a. door het afspelen van muziek in de winkelstraten tussen 9h en 21h. Nu werkt de bestaande muziek immers meer niet dan wel.



  1. Meer bewoning boven handelszaken stimuleren

Een lokaal stimuleringsbeleid om lege verdiepingen boven winkels bewoonbaar te maken, zal de aantrekkingskracht van een winkelstraat verhogen en dus ook de kans vergroten dat een leeg winkelpand opnieuw in gebruik wordt genomen. Dit kan met name in de Kerkstraat toegepast worden.



  1. Koop lokaal

Onder druk van hun label ‘Fairtradegemeente’ of in hun ijver dat label te krijgen, richten steden en gemeenten zich voor de catering van vergaderingen, recepties en feestelijkheden, de kantoren, de cafetaria of de gemeenteschool dikwijls uitsluitend op producten van de lokale ‘Oxfam-wereldwinkel’. Vlaams Belang Hamme ziet geen enkele reden waarom een lokale overheid één bedrijf boven alle andere zou verkiezen op basis van iets anders dan een offerte waarin prijs en kwaliteit de voornaamste rol spelen. We geven voorkeur aan onze eigen lokale handelaars en willen dan ook niet dat ‘een keuze voor eerlijke handel’ hen zou kunnen uitsluiten van deelname aan leveringen voor de gemeente.



  1. Tweebruggenplein

Vlaams Belang Hamme wil de inrichting van het Tweebruggenplein volledig herbekijken. Momenteel wordt dit plein aan zijn lot overgelaten, met alle gevolgen van dien.

Verschillende horecazaken, carnaval, busverbindingen, enz. maken van dit plein een enorme meerwaarde voor onze gemeente.



Het is dus tijd voor een nieuwe aanpak!


Concreet wil Vlaams Belang Hamme laten bekijken of het plein structureel kan aangepast worden, waardoor de horecazaken over een degelijk terras kunnen beschikken, de verkeersveiligheid gegarandeerd wordt en het plein als volwaardig evenementenplein kan worden gebruikt.


Sportactiviteiten zoals het kaatsen, gezamenlijke evenementen vanuit de horeca enz. kunnen op deze manier beter ondersteund worden.

Wij willen dit ambitieus plan in samenspraak met de gehele buurt en alle betrokken ondernemers realiseren.



  1. Overlast nachtwinkels beperken

Samentroepen aan nachtwinkels, wildparkeren en geluidsoverlast horen niet thuis in Hamme. Ook mag er niets geconsumeerd worden in de directe omgeving van nachtwinkels. Hiervoor hebben we in onze gemeente genoeg prachtige horecazaken en andere winkels.



Hamme geeft ruimte en zuurstof aan de horeca




  1. Broze horecasector verdient extra aandacht

Onze horeca heeft het verre van gemakkelijk. Vlaams Belang Hamme stelt vast dat de horecasector enorm broos is. Van volkscafés tot de betere eetgelegenheden, vele ervan hebben het moeilijk om te overleven. De horeca is nog steeds een sector die zeer gevoelig is voor falingen.


En toch mag het belang van de horeca niet onderschat worden. Maakt een stad of gemeente een levendige indruk, dan heeft de horeca daar onmiskenbaar een belangrijk aandeel in. De horecasector verdient dan ook extra aandacht, niet in het minst in het kader van ons lokaal middenstandsplan.


Een bloeiende horeca kanzelfs een toeristische troef vormen, zeker wanneer die streekproducten en lokale specialiteiten aanbiedt, unieke activiteiten organiseert of op een creatieve manier mee de uitstraling van de gemeente verzorgt.



Om onze horeca zuurstof te geven moet het gemeentebestuur tijdens de volgende bestuursperiode – in samenspraak met de horeca-uitbaters -, een horecabeleidsplan uitwerken dat voorziet in concrete stimulerende maatregelen. Extra ondersteuning is hier aangewezen.


Deze ondersteuning kan gaan van groepsaankopen tot premies en logistieke hulp.




De huidige vergunningen die dienen aangevraagd te worden indien er ergens een feestje wordt georganiseerd, dienen te worden geschrapt of het aanvragen ervan moet minstens veel eenvoudiger gemaakt worden. De huidige regels zijn naar horecanormen niet haalbaar.


Laat ons de horeca in Hamme stimuleren! Dit is immers het kloppend hart van onze gemeente.

Laat de Hamse horeca-uitbaters dus zonder teveel verplichtingen doen waar ze goed in zijn, namelijk de mensen een leuke tijd geven.




Uiteraard moet hierbij het respect voor de buurt bewaard blijven.






Hamme, veilige gemeente – nultolerantie




Het Vlaams Belang wil een beleid van nultolerantie als deel van een preventief veiligheidsbeleid. Dit houdt in dat er opgetreden wordt tegen elke daad die de onveiligheid van een buurt, een wijk, de gehele stad of gemeente verhoogt. Consequent en altijd. Dat gaat dus heel wat verder dan een politioneel optreden ten aanzien van straat- en geweldcriminaliteit. Nultolerantie moet ook gelden voor druggebruik, vandalisme en werkelijke overlast. Verbaal of fysiek intimideren van onder meer vrouwen, holebi’s, veiligheidspersoneel, brandweermensen, hulpdiensten etc. moet gesanctioneerd worden. GAS-boetes zijn hiervoor een goed instrument, maar het is ook belangrijk dat justitie mee stapt in een lik-op-stukbeleid.



Uit een onderzoek van de Gemeente- en Stadsmonitor van het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur en de grote bevraging van het Nieuwsblad bleek dat hoewel de meeste Vlamingen zich veilig voelen, het onveiligheidsgevoel toch steeg gedurende de voorbije jaren: één op de drie Vlamingen voelt zich weleens onveilig in zijn gemeente. Ook de inwoners van Hamme voelden zich tijdens deze legislatuur minder op hun gemak in hun buurt. De groep mensen die aangaf zich af en toe of zelfs vaak onveilig te voelen, steeg van 29% naar 37%. Slechts 46% van de mensen zegt vertrouwen te hebben in de politie … Dit is duidelijk veel te laag.



Daarom wil Vlaams Belang volgende initiatieven nemen:



  1. Aanwezige en nabije politie – Invulling en uitbreiding van het personeelskader en de middelen van de lokale politie

Gezien de toenemende onveiligheid in Hamme is het absoluut noodzakelijk dat er meer agenten aanwezig zijn op straat. De zichtbare aanwezigheid van politiemensen op straat maakt de politie meer aanspreekbaar en verbetert de samenwerking tussen inwoners en politie. Aanwezigheid op het terrein verzekert een kordate aanpak van heel wat vormen van overlast en criminaliteit.


Daarnaast moeten er in onze politiezone voldoende operationele interventieploegen beschikbaar zijn. Vlaams Belang Hamme wil concreet dat in onze politiezone zone, op elk moment – ook 's nachts en in het weekend- binnen de tien minuten een ploeg ter plaatse kan zijn.


Dit moet in eerste instantie gerealiseerd worden door de volledige invulling en uitbreiding van het huidige kader. In tweede instantie dienen de agenten zoveel mogelijk ontlast te worden van administratieve taken. Deze moeten door burgerpersoneel uitgevoerd worden, zodat agenten zich kunnen concentreren op hun kerntaak.



In tijden van stijgende criminaliteit is naast de realisatie van meer politiepatrouilles ‘s nachts en tijdens het weekend, het opnieuw invoeren van de 24-uurs-permanentie in het politiekantoor vereist. Vanuit deze permanentie moet constant toezicht gehouden worden op de camera’s in onze gemeente. Dit betekent niet het invoeren van Big Brother-toestanden voor de gewone brave burger, maar wel effectieve bestrijding van misdaden, vluchtmisdrijven, overlast, samenscholingen, straatraces enz. Het is dus niet de bedoeling om een klopjacht te organiseren op de gewone, brave burger die toevallig eens iets verkeerd doet.



Het Vlaams Belang Hamme pleit eveneens voor het opwaarderen van de rol van de wijkagent en het heropenen van wijkcommissariaten waar nodig of nuttig. Het moet steeds mogelijk zijn om zonder afspraak een probleem te melden bij de politie.



Wij willen eveneens binnen onze politiezone de oprichting van een ILR-team (Intelligence Led Response) dat actief de nieuwe veiligheids- en leefbaarheidsproblemen aanpakt (drugs, geseinde personen, anoniem toezicht op evenementen, vandalisme, overlast, …).


Vlaams Belang Hamme wil ook dat er ook meer geïnvesteerd wordt in moderne apparatuur die het werk van ons politiekorps kan vergemakkelijken. We denken hierbij bvb. aan body-cams, enz.



Het garanderen van de veiligheid is een kerntaak van de gemeente. Hier mag niet op bespaard worden. Hamme moet terug de gemeente worden waar ouders hun kinderen veilig kunnen laten uitgaan, fietsen, samenkomen. Een klacht of oproep aan politie dient steeds ernstig behandeld te worden, ongeacht de identiteit of het verleden van de klager.



  1. Nultolerantie voor vandalisme, intimidatie, geweld en afpersen




Vlaams Belang Hamme wil een absolute nultolerantie voor het dealen van drugs, vandalisme en andere vormen van overlast. Dit geldt zeker ook voor het verbaal of fysiek intimideren van onder meer meisjes, vrouwen en de holebi-gemeenschap. 




Wij staan achter nultolerantie wat betreft (fysiek of verbaal) geweld tov de politie en andere hulpdiensten! Het is belangrijk dat politiediensten zich gesteund voelen en gesterkt in hun beslissingen door het gemeentebestuur!




  1. Harde aanpak en een plaatsverbod voor hardleerse personen

Personen, jong of oud, die verantwoordelijk zijn voor herhaaldelijk ontoelaatbaar gedrag moeten een verbod (al dan niet tijdelijk) krijgen om bepaalde straten, pleinen, handelszaken enz. nog te betreden.



  1. Meer GAS-boetes geven!




Er moet meer gebruik worden gemaakt van Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) om de zogenaamde ‘kleine criminaliteit’ (sluikstorten, verstoring openbare orde, straatraces, vandalisme enz.) onmiddellijk te bestraffen. Dit moet in eerste instantie de feitelijke straffeloosheid tegengaan. De zogenaamde kleine criminaliteit wordt immers vaak niet meer door het parket vervolgd. Dit lik-op-stukbeleid moet ertoe leiden dat daders, die nu weten dat ze steeds vrijuit gaan, in Hamme rechtstreeks in hun portemonnee worden getroffen.




  1. Drugs: kordate aanpak!

Drugs zijn alom tegenwoordig in onze maatschappij en veroorzaken enorm veel ellende. De drugsproblematiek moet daarom efficiënt worden bestreden.


Dit moet niet alleen bestraffend gebeuren, maar op gemeentelijk niveau vergezeld worden van het inzetten op preventie.


In de Hamse scholen moeten preventieve infovergaderingen worden gehouden over de gevaren van drugs. Hiertoe kan het project MEGA uitgebreid worden naar infosessies voor alle leerlingen van het 5e en 6e
leerjaar. Vlaams Belang Hamme wil de scholen, horecazaken, bedrijven enz. aanmoedigen om controles te organiseren wanneer gebruik van drugs wordt vermoed.



  1. Uitbreiding van de elektronische aangifte


De officiële misdaadstatistieken geven slechts een fractie weer van de echte criminaliteit. De federale Veiligheidsmonitor leert ons dat de algemene meldingsbereidheid van criminele feiten zelfs lager ligt dan 40%.


Daarom moeten onze gemeente de aangiftebereidheid stimuleren via het beter bekend maken van de elektronische aangifte, het uitbreiden van de lijst van feiten en misdrijven die kunnen aangegeven worden en het verlagen van technische drempels. Onlosmakelijk hiermee verbonden wil Vlaams Belang Hamme dat slachtoffers worden geïnformeerd over het concrete gevolg dat aan hun aangifte wordt gegeven en in geval van vervolging van de dader, over de uitgesproken sanctie.



  1. Jongerenbendes van de pleinen, uit de straten

Vechtpartijen en willekeurige aanvallen door jongeren nemen toe, ook in Hamme. Daarbij wordt het geweld steeds driester, soms met gebruik van messen en machetes. Vlaams Belang Hamme wil dat ons lokaal bestuur streng optreedt in overleg met scholen, jeugdverenigingen en politie. Ook moet ons lokale bestuur pleiten om verregaande maatregelen te treffen, zoals het efficiënter en breder toepassen van het snelrecht, het voorwaardelijk maken van kindergeld en bij ernstige misdrijven dat 16- tot 18-jarigen als volwassenen worden berecht. Het Hamse gemeentebestuur moet duidelijk maken dat geweld niet getolereerd wordt en actief de politionele aanpak ondersteunen.



  1. Malafide handelszaken controleren en sluiten

Het Vlaams Belang pleit voor een gecoördineerde aanpak tegen malafide handelszaken zoals illegale bakkerijen, barbiers, gok- en wedkantoren, shishabars, cannabiswinkels, nachtwinkels en schimmige vzw’s die dienstdoen als dekmantel voor drughandel of het witwassen van geld. Samenwerking tussen politie, economische inspectie en andere diensten is essentieel om effectief op te treden. De gemeente Hamme moet het platform GraydonCreditsafe raadplegen voordat ze vergunningen verleent en toegang krijgen tot de Kruispuntbank Sociale Zekerheid. Malafide zaken en bedrijven zonder de vereiste vergunningen moeten direct en definitief worden gesloten door de Hamse burgemeester.




Hamme, sociale gemeente




  1. Opsporen en bestrijden van (digitale) armoede door actieve welzijnsdiensten

Het armoedebeleid van de Vlaamse regering mist slagkracht maar ook lokaal kan het heel wat beter. Het Vlaams Belang heeft altijd gesteld dat een politiek die armoede wil bestrijden niet alleen mensen uit de armoede moet halen, maar er ook moet voor zorgen dat bestaansonzekeren niet in de armoede vallen.


De echte armoede in Vlaanderen blijft vaak verborgen. Daar hebben de lokale besturen een belangrijke taak. Vlaams Belang Hamme wil dat de Welzijnsdiensten van onze gemeente actief op zoek gaan naar armoede. Zij moeten rechthebbenden wegwijs maken in de dienstverlening en lokale premies, tegemoetkomingen en sociale rechten waarin het lokale bestuur een rol speelt, automatisch toekennen aan deze mensen. Op die manier moet voorkomen worden dat mensen die behoren tot minder bevoorrechte groepen, buiten hun wil uit de boot vallen.



Onze samenleving digitaliseert in een razendsnel tempo; we vergeten het soms, maar niet iedereen is


digitaal mee en/of beschikt over digitale tools (computer of internet). Digitale armoede bestaat niet enkel bij onze meest kwetsbaren, maar ook bij alleenstaanden en onze senioren. Vlaams Belang Hamme stelt daarom een Digi-loket voor in Hamme– of in samenwerkingsverband tussen Hamme en andere gemeenten – waar de digitaal-kwetsbaren terecht kunnen. Een aanvullende optie is het aanbieden van digi-hulp aan huis.



  1. Aanwerven straathoekwerker

Niet alleen de grootsteden hebben dit nodig, ook onze gemeente kan op dit gebied niet achterblijven. Het aanstellen van een straathoekwerker die in continu overleg met de wijkagenten staat, is van onschatbare waarde!

Nog te vaak is de drempel om naar de politie/wijkagent te stappen te hoog. Een straathoekwerker kan zich onder de mensen geven, de pleintjes en parken afschuimen en snel echte problemen in kaart brengen. Een straathoekwerker is vaak een vertrouwenspersoon, waar bvb. kinderen sneller iets bij kwijt kunnen.

Kort op de bal spelen en voorkomen van problemen is immers beter dan achteraf problemen moeten oplossen.



  1. Woning voor behoeftige Vlamingen

De huishuur neemt voor veel mensen een aanzienlijke hap uit het gezinsbudget. Vooral alleenstaanden en eenoudergezinnen worden geconfronteerd met te zware huurkosten. Als sociale volkspartij wil Vlaams Belang Hamme voor iedereen een kwalitatieve en betaalbare woonst. Het privaat verhuren van kwalitatieve woningen tegen betaalbare prijzen moet nog beter ondersteund worden. Wie recht heeft op een sociale woning maar op een lange wachtlijst is beland, moet automatisch een huursubsidie ontvangen naar analogie met de huurpremie waarvoor men al automatisch de aanvraagformulieren ontvangt zodra men 4 jaar op de wachtlijst voor een sociale woning in de domiciliegemeente staat). Via gerichte premies moeten oudere woningen energiezuinig worden gemaakt. Dit moet een einde maken aan de hoge energiekosten, waar bepaalde lage inkomenscategorieën nu mee geconfronteerd worden.



Vlaams Belang Hamme hekelt dat onze sociale huisvesting alsmaar meer wordt gezien als een hangmat voor buitenlandse gelukzoekers. Er moet een rem gezet worden op de instroom van niet-Europese immigranten in de sociale huisvesting.



  1. Sociale fraude detecteren én bestraffen

De middelen waarover onze sociale diensten beschikken, moeten terechtkomen bij de mensen waarvoor ze bedoeld zijn. Vlaams Belang Hamme wil daarom dat in de gemeente prioritair een ‘inspectie- en controlecel sociale dossiers’ opgericht wordt die fraudedossiers uitspit en de onterecht betaalde gelden terugvordert. De gemeente moet beroep kunnen doen op door de federale overheid ter beschikking te stellen gespecialiseerde ambtenaren.


Belangrijk voor ons is ook de controle op de regel dat wie een sociale woning huurt, geen woning in eigendom mag hebben. Veel allochtone sociale huurders bezitten echter een eigendom in het buitenland. Er moet dan ook werk worden gemaakt van een intensievere controle van gebeurlijke fraudegevallen. Wie geen uittreksel van het kadaster, bewijs van roerend en onroerend vermogen in zijn land van herkomst voorlegt, kan geen sociale woning krijgen. Dit onroerend bezit wordt reeds ernstig opgevolgd door de Thuisbouwer, maar mag zeker ook de steun krijgen van de gemeente.


In het fraudebeleid van de gemeente moet ook de strijd tegen de huisjesmelkerij een belangrijke plaats innemen.



  1. Kinderopvang en scholen

Vele Hamse scholen zitten momenteel met de handen in het haar. Door de toenemende bevolking in Hamme en de toestroom van jonge gezinnen die zich in onze mooie gemeente komen vestigen, verhoogt de druk op de scholen en de kinderopvang enorm.

Uitbreiding van de opvang, extra lokalen voor scholen of zelfs een extra basis-/kleuterschool behoren tot punten die wij dringend willen bekijken. Niet-werkenden hebben niet elke dag nood aan kinderopvang, bovendien betalen deze slechts een fractie van de werkenden.




  1. Aanpak van de OCMW steun

Vlaams Belang Hamme is zeer begaan met de Hamse inwoners en meent daarom dat het van groot belang is dat de steun die door verschillende instanties wordt verstrekt correct toegekend wordt. De controle op het voldoen aan de toekenningsvoorwaarden moet veel strenger gebeuren.

Wij willen meer budget vrijmaken voor mensen die het echt nodig hebben en de onterechte toekenning van hulp tot een minimum herleiden.




De voorwaarden voor het toekennen van steun moeten duidelijk worden bepaald en correcte toekenning moet worden opgevolgd. Hiervoor willen wij willen de opmaak van een duidelijk beleidsplan en plan van aanpak.




Wie profiteert van het systeem gaat er uit. Wij willen onze centen graag delen, maar dan wel met de juiste mensen!



Vlaams Belang Hamme wil ook dat wie een beroep doet op de solidariteit van de gemeenschap ook bereid is iets terug te doen indien hij of zij daartoe medisch in staat is. Dit kan gebeuren in de vorm van een maatschappelijk nuttige tegenprestatie (Bvb. een lokale gemeenschapsdienst). Op deze manier verzekeren we dat OCMW-steun een vangnet vormt, maar geen hangmat is.



  1. Rusthuis Meulebroek




Privatisering van het rusthuis Meulenbroek zal voor een enorme meerkost zorgen voor de bewoners. Ook de statuten en verworven rechten van de huidige personeelsleden zouden hierdoor kunnen aangetast worden.

Vlaams Belang Hamme wil de status van het rusthuis op gemeenteniveau houden zodat we kunnen bijsturen en inspringen waar nodig.




Hamme, diervriendelijke gemeente




  1. Welzijn ook voor dieren

Voor Vlaams Belang Hamme is dierenwelzijn een zeer belangrijk aandachtspunt. We zien dat de meeste eigenaars heel zorgzaam omgaan met hun (huis) dieren. Toch stellen we ook soms pijnlijke situaties van dierenleed en -verwaarlozing vast. Vlaams Belang Hamme wil een strenge aanpak van dierenmishandeling en dierenverwaarlozing en wil zowel een beter toezicht op de naleving van de wetgeving op het dierenwelzijn als bij vaststelling van overtredingen, een consequente bestraffing. Wij willen dat elke melding van dierenverwaarlozing ernstig wordt genomen en ook effectief wordt bestraft. Er moet een absolute nultolerantie gehanteerd worden op dit vlak.



Het Vlaams Belang pleit er - naast heel wat andere maatregelen - ook voor dat in Hamme de dienst Dierenwelzijn wordt behouden. Deze dienst moet beschikken over een eigen meldpunt. Bovendien dient in onze politiezone minstens één inspecteur te worden opgeleid tot een deskundige inzake dierenwelzijn zodat effectief processen-verbaal worden opgesteld die leiden tot gerechtelijke vervolging of een gemeentelijke administratieve sanctie (GAS).



  1. Optrekken van de subsidies voor dierenwelzijn


De verschillende organisaties die op ons grondgebied actief zijn op het vlak van dierenwelzijn vervullen een maatschappelijk zeer belangrijke taak. We stellen echter vast dat het dikwijls moeilijk is om met de bestaande subsidies deze taak optimaal te vervullen. Deze organisaties verdienen dan ook onze volle steun. Zowel logistiek als financieel zal Vlaams belang Hamme hiervoor bemiddelen.



  1. Streng toezien op het verbod op onverdoofd slachten

In Vlaanderen geldt – dankzij het Vlaams Belang dat hier vele jaren voor ijverde - een verbod op onverdoofd slachten. Het Vlaams Belang legt de verantwoordelijkheid bij de lokale overheid om er streng over te waken dat er geen verdoken onverdoofde slachtingen plaatsvinden. Vlaams Belang Hamme wil dat meldingen van overtredingen altijd worden onderzocht, maar ook dat er actief op toepassing van deze wetgeving wordt gecontroleerd. Wanneer inbreuken worden vastgesteld, moet onmiddellijk worden opgetreden en altijd proces-verbaal worden opgemaakt.



  1. Jacht

De jacht blijft noodzakelijk om bepaalde evenwichten in de natuur te bewaken. Vlaams Belang is niet voor een verbod of verstrenging van de regels rond de jacht. Wel zijn wij voor een betere en duidelijke controle, zodat de huidige regels perfect worden nageleefd.




Hamme, veilig en vlot bereikbare gemeente




  1. Nieuw mobiliteitsplan


Vlaams Belang Hamme wil met inspraak van de bewoners een analyse van alle mobiliteitsproblemen in onze gemeente laten uitvoeren. Deze analyse moet de basis vormen van een nieuw, allesomvattend mobiliteitsplan.

Zo moet de huidige problematiek aan de Hubo (Lichten N41-Biezestraat) dringend worden aangepakt.

Wij willen in onderhandeling gaan met de provincie om de N41 structureel aan te pakken en de bereikbaarheid van Hamme, zowel in- als uitgaand, te verbeteren.



Vlaams Belang Hamme vraagt eveneens de opmaak van een inventaris van rijwegen in slechte staat om tot een globale aanpak/planning voor het herstel van deze wegen te komen. Een degelijke meerjarenplanning inzake openbare werken moet toelaten prioriteiten op langere termijn te stellen.



Ook moet de door omleidingen en niet aangepast verkeer veroorzaakte schade aan het wegdek onmiddellijk hersteld worden. Er moet ingezet worden op het vermijden van schade door beter na te denken over de omleidingen voor vrachtververvoer.



  1. Voetgangers en fietsers tellen mee

Het is zeker zaak de fietsinfrastructuur op één lijn te brengen met het verhoogde fietsgebruik. Zowat de helft van de Vlamingen is echter niet tevreden over de fietsinfrastructuur. Schoolomgevingen en verkeerssituaties in de eigen woonbuurt worden onvoldoende veilig bevonden, vooral voor kinderen tot 12 jaar. De veilige inrichting van de schoolomgevingen is een absolute prioriteit die dringend moet worden aangepakt. Het Hamse gemeentebestuur moet dus meer investeren in fietspaden, maar ook bijvoorbeeld schoolomgevingen fietsvriendelijk en autoluw maken. Op plaatsen met een hoge fietsintensiteit moet zoveel als mogelijk voorrang aan de fietsers worden gegeven. Indien mogelijk moeten extra fietsroutes naar school ingepland worden.



Ook moet er aandacht zijn voor het gebruik van elektrische fietsen die steeds populairder worden. Deze fietsen houden ouderen ongetwijfeld langer mobiel, maar spijtig genoeg noteren we een toename van het aantal fietsongevallen met senioren. Opleiding en ondersteuning vanuit de Hamse gemeentelijke sport- en seniorendiensten moeten aangeboden worden.



Ten behoeve van de zwakke weggebruiker eist Vlaams Belang Hamme dat er op strategische plaatsen extra overdekte fietsenstallingen met cameratoezicht geïnstalleerd worden.



De toestand van de voetpaden is op veel plaatsen in Hamme gewoonweg slecht te noemen. Ook hiervoor moet dringend actie ondernomen worden zodat jonge gezinnen met kinderwagens en mensen in een rolstoel niet meer gedwongen worden op de rijweg te rijden.



  1. Stipt, comfortabel en veilig openbaar vervoer

Vlamingen zijn bereid het openbaar vervoer te nemen. Zeker in de steden zien zij daarin een alternatief voor het file rijdende autoverkeer. Veel scholieren, maar ook mensen die in een aangrenzende gemeente werken, combineren bus en fiets. Zij rekenen erop hun fiets veilig te kunnen stallen en niet in het minst dat de bussen stipt rijden.



Het Vlaams Belang pleit al lang voor een fijn ontwikkeld, comfortabel, stipt en veilig openbaar vervoersnetwerk. De inplanting van haltes en routes, de frequentie en de mogelijkheid vervoerswijzen te combineren zijn daarin cruciaal. Ook mensen met een handicap moeten vlot gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Investeren in toegankelijkheid van opstapplaatsen moet voor de lokale besturen een vanzelfsprekendheid zijn. Het heeft immers weinig zin de modernste laagdrempelige bussen in te zetten wanneer de haltes zelf slecht bereikbaar en ontoegankelijk zijn.



Een betere toegankelijkheid van de bushaltes komt niet alleen personen met een handicap ten goede, maar alle inwoners. Dus ook ouderen, ouders met een kinderwagen, mensen die tijdelijk slecht ter been zijn, enz.


Vlaams Belang Hamme vindt het belangrijk meer aandacht te schenken aan deze problematiek en wil een inventaris opmaken van de niet goed toegankelijke bushaltes en er een prioriteit van maken die aan te passen. Bovendien wil Vlaams Belang Hamme laten bekijken – ook in de deelgemeenten- of er niet meer bushaltes moeten voorzien worden en of er geen latere busverbindingen kunnen komen met de omliggende steden en gemeenten. De teruggeschroefde dienstverlening door De Lijn in de Hamse deelgemeenten moet zeker teruggedraaid worden!


Het Vlaams Belang pleit tenslotte voor meer controle door politie tijdens de avondlijke en nachtelijke busritten. Amokmakers krijgen dan veel minder kansen. Een noodzakelijke politie-interventie op het openbaar vervoersnetwerk moet ook steeds resulteren in een proces- verbaal.



  1. Toegankelijke stad, toegankelijke gemeente

Ons land heeft een dicht wegennet en krijgt dus heel wat verkeersdrukte te verwerken. Structurele files groeien aan, vooral tussen de klassieke verkeersspitsen en op plaatsen die voorheen zo goed als filevrij waren. Het Vlaams Belang erkent de noodzaak de drukke verkeersstromen te beheersen, maar kiest voor een mobiliteitsbeleid waarin ruimte blijft voor de wagen. Steden en gemeenten moeten voldoende toegankelijk blijven voor gemotoriseerd verkeer. Dat daar ook parkeergelegenheid voor moet worden voorzien, schept net mogelijkheden. Bus, tram en fietsverhuur kunnen op die parkeerplaatsen aansluiten en zo de keuze aan vervoerswijzen in de steden en gemeenten vergroten. Een beleid dat zich richt op de bereikbaarheid van onze steden en gemeenten geeft ruimte aan fietsers en voetgangers, investeert in openbaar vervoer en zorgt ervoor dat dit ook toegankelijk is voor gehandicapten, mindervaliden en senioren. Bovenal tracht het de verscheidene vervoerswijzen te verzoenen.


Voor bezoekers en pendelaars zou het openbaar vervoer in en naar de stad of gemeente spontaan de primaire vervoersmodus moeten zijn. De potentiële combinaties van tram-, metro-, bus- en treinverbindingen zijn momenteel echter te beperkt om zich vlot in en rond de stad te kunnen verplaatsen. Het openbaar vervoer haalt ook nog veel te veel het nieuws met gewelddelicten, annuleringen en vertragingen. Dat het openbaar vervoer 's nachts stilvalt, is ook geen troef. Een efficiënt nachtnet, zeker in de steden, zou het mobiliteitsaanbod sterk verbeteren. Vlaams Belang Hamme pleit voor een betere bereikbaarheid via de bussen van De Lijn.




Hamme, propere gemeente




  1. Sluikstorten een halt toeroepen


Zwerfvuil en sluikstorten vormen in Hamme spijtig genoeg nog steeds een plaag. Vlaams Belang Hamme is voorstander van een lik-op-stukbeleid om deze plaag een halt toe te roepen en wil daarom het instrument van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) meer toepassen.

Nog al te vaak zien wij zetels, oude wasmachines of ander materiaal dat thuishoort op het containerpark voor gevels van woningen of elders in het straatbeeld staan.

Wij gaan voluit voor een mooie, frisse gemeente waar verloedering geen plaats heeft.



  1. Sorteren mag niets extra kosten voor de burger


Bijna driekwart van het huishoudelijk afval belandt in een of andere materiaalrecuperatie en krijgt een nieuw leven als grondstof of via hergebruik. De Vlaming vindt dat grondstoffen best zo veel mogelijk worden hergebruikt en dat de onderdelen van producten moeten worden gerecycleerd op het einde van hun levensduur. Wie goed sorteert, mag daarvoor dan ook worden beloond.


Vlaams Belang Hamme wil daarom dat inwoners, die hun gescheiden afval naar het containerpark brengen en dus eigenlijk een grondstof aanbieden, niet nog eens extra moeten betalen voor deze dienstverlening.



  1. Huisvuilophalingen


Vlaams Belang Hamme is voorstander van een wekelijkse ophaling van het restafval, zeker in de zomerperiode. Niet iedereen heeft de mogelijkheid zijn vuilnis op een deftige plaats, vrij van ongedierte, te stockeren. Ook het veel te vroeg buiten zetten van restafval en PMD mag aangepakt worden. We spreken dan niet over mensen die dit een of twee uurtjes te vroeg buiten zetten maar wel over zij die het een dag of zelfs twee dagen op voorhand buitenzetten voor gelijk welke reden.



  1. Beter onderhoud en uitbreiding van alle parken en speeltuintjes


Vlaams Belang Hamme wil het groene karakter van onze gemeente extra benadrukken.

Door het toenemend aantal inwoners in onze gemeente, de nieuwe hoogbouw op de markt en andere projecten die momenteel bezig zijn, is er dringend nood aan extra groene ruimte en ontspanning voor kinderen en volwassenen.


Voor vele mensen is een woning met grote tuin de dag van vandaag niet meer haalbaar. Hier kunnen wij een oplossing bieden, door te investeren in meerdere speelpleintjes en groene zones en de huidige beter te onderhouden.

Wij willen de kinderen van achter hun tablets en gsm naar buiten trekken en ze aangename en veilige ontmoetingsplaatsen geven in onze gemeente.




  1. Uitbreiding stadstuintjes


Door het tekort aan tuinen bij sommige mensen alsook de stijgende prijzen van vers voedsel, willen we een groter aanbod van stadstuintjes binnen onze gemeente.


Meer mensen moeten in staat gesteld worden te werken aan een eigen moestuin. Dit kan op diverse locaties in onze gemeente.

Zo kan er nagedacht worden om hiervoor in bvb. Park Kerkwijck iets extra te organiseren. Bijkomend voordeel voor deze locatie is dat er een betere sociale controle zal zijn in het park. De gemeentediensten moeten er dan wel toezicht op houden dat de boel niet verloedert.




Hamme, gezonde gemeente




  1. Landelijke gebieden vrijwaren

Vlamingen willen wonen in de stad/gemeente wanneer die veilig is en werk, een goed school- en sportaanbod en winkels zich dicht bij huis bevinden. Rust zoeken zij in voldoende ruimte en groen. Ook in de steden en gemeenten. Stads- en gemeenteparken die ruimte geven aan sportieve recreanten, speelweiden combineren met rustige zitplaatsen en die voorzien in zones waar echt kan geravot worden, dragen onmiskenbaar in hoge mate bij aan de leefbaarheid van de steden en gemeenten. Het Vlaams Belang staat ervoor dat de steden en gemeenten een vast percentage van hun inkomsten uit (industriële/commerciële) activiteiten besteden aan het aanleggen en onderhouden van functionele groene ruimte op hun grondgebied.


Stads- en streekontwikkeling houdt voor ons ook de vormgeving van de stad, de gemeente, het dorp in. Wat het Vlaams Belang betreft, is de strijd tegen de lintbebouwing dan ook nog niet beslecht.


Het Vlaams Belang wil dat, in tegenstelling tot wat vandaag gangbaar is, steden en gemeenten hun kernen versterken binnen een afgelijnd uitzicht. Lintbebouwing moet waar mogelijk maximaal vermeden worden. Gemeenten en dorpen dienen er bovendien op toe te zien dat ze niet ontgroenen en hun open ruimte vrijwaren. Ook de landbouw is hier geen onbelangrijke factor. Dikwijls is het net de landbouw die in heel wat gebieden voor het groene karakter zorgt. Dit geldt zeker voor een landelijke gemeente als Hamme. Vlaams Belang Hamme wil er ook op toezien dat basisdienstverlening zoals vlotte toegang tot bankautomaten op Hams grondgebied beschikbaar blijft.


Vlaams Belang Hamme pleit ten slotte voor een herverdeling van de middelen van het Gemeentefonds zodat Hamme als landelijke gemeente voldoende middelen ter beschikking krijgt en de middelen niet disproportioneel geconcentreerd worden in enkele centrumsteden.



  1. Geen horizon van windturbines

Als gevolg van de versoepeling van de regelgeving zullen producenten van windenergie niet meer aarzelen volop in te zetten op inplanting van turbines in agrarisch gebied en zelfs in landschappelijk waardevol gebied. Er bereiken Vlaams Belang berichten dat lokale overheden door de Vlaamse overheid worden aangespoord om zoveel mogelijk aanvragen tot inplanting van windturbines in te willigen.


Vlaams Belang Hamme wil dat ons lokaal bestuur de argumenten van actiecomités, die zich tegen de inplantingen van windturbines in gebieden van open ruimte verzetten, ernstig neemt en principieel negatief adviseert in de vergunningsprocedure.



  1. LEZ: afschaffen


Het Vlaams Belang is tegen zogenaamde lage-emissiezones (LEZ). Voor ons wegen de beperkte winsten voor de luchtkwaliteit niet op tegen de negatieve sociale gevolgen. De ingreep treft immers vooral oudere en armere mensen voor wie de geviseerde wagen meestal hun enige manier van verplaatsen is. Dat buitenlanders die met een vervuilende wagen de lage-emissiezone inrijden ontsnappen aan een boete maakt deze ‘milieumaatregel’ al helemaal een onrechtvaardige pestmaatregel.


Natuurlijk is ook het Vlaams Belang voor propere lucht, maar we zijn van oordeel dat er betere middelen zijn om dit te realiseren. Ingrepen die moeten leiden tot een vermindering van het fijn stof dienen trouwens niet per stad of gemeente te worden genomen. Ze moeten gelden voor heel Vlaanderen. Vlaams Belang Hamme zal zich in ieder geval verzetten mocht er in de toekomst ooit een plan zijn om in Hamme een LEZ in te voeren.




Hamme, culturele en leerrijke gemeente



  1. Talent en initiatief ontvouwen


Voor een gezond sociaal weefsel is een rijk en gevarieerd cultuuraanbod noodzakelijk. Participatie in het culturele leven stimuleert de cohesie binnen de gemeenschap. De lokale overheid moet zich daar actief voor inzetten.


Vlaams Belang Hamme wil aankomend talent en kunstenaars ten volle ondersteunen. Dat kan gebeuren door het kosteloos ter beschikking stellen van tentoonstellingsruimtes, ateliers, cultuurzalen, enz.



  1. Cultuuraanbod niet beperken tot zij die het kunnen bekostigen

Wanneer iemand om financiële redenen nooit eens naar theater, film, een museum, een concert of kleinschalig festival kan gaan, dan dient de lokale overheid dat toch één keer per jaar mogelijk te maken. De beperkte kostprijs hiervan belast het investeren in structurele oplossingen immers niet. Vlaams Belang Hamme wil in cultureel centrum Jan Tervaert tegen een bijzonder sociaal tarief avant-premières van cultuurvoorstellingen aanbieden aan mensen in armoede.


Het Vlaams Belang Hamme pleit voor het aansluiten van de gemeente Hamme bij de uitrol van de UiTPAS (met kansentarief) in de regio Dender.



  1. Nederlands in de klas en op de speelplaats

In onze scholen moet het Nederlands de voertaal zijn en de enige omgangstaal tussen de leerlingen onderling, zowel in de klas als op de speelplaats. Dat geldt eveneens voor de leerkrachten en in contacten met de ouders. In onze stads- en gemeentescholen mag daar niet van afgestapt worden. Kennis van het Nederlands is essentieel om goede punten te halen op school, een job te vinden en te kunnen communiceren met de buren. Het aanbod van niet-Nederlandstalige literatuur in de gemeentelijke bibliotheek moet afgebouwd worden, te beginnen met niet-Europese literatuur.



  1. Geen woke in het onderwijs

Vlaams Belang Hamme wil erop toezien dat de Hamse scholen zich richten op objectieve, feitelijke educatie en academische excellentie. Onderwerpen zoals geschiedenis, wetenschap en taal moeten zonder politieke of ideologische vooroordelen worden onderwezen. Het is cruciaal dat leerlingen feitelijk leren nadenken, en niet op basis van activistische agenda’s.




Hamme, een actieve gemeente, ook na werk- en schooltijd




  1. Sporten in elke gemeente


Het is een uitdaging voor de lokale besturen om meer mensen aan het sporten te krijgen. Probleem blijft dat een pak gemeenten een structureel tekort aan sportinfrastructuur heeft.


Het Vlaams Belang benadrukt de verantwoordelijkheid van de lokale besturen in het recreatief


sportgebeuren. Het ter beschikking stellen van sportinfrastructuur voor de lokale sportclubs behoort tot die verantwoordelijkheid. Het Vlaams Belang Hamme wil dat het gemeentebestuur met de Hamse scholen overlegt over het bouwen en gebruiken van sportaccommodatie.



Bijkomend moeten sportverenigingen financieel beter ondersteund te worden om te kunnen investeren in infrastructuur, kwalitatieve jeugdopleidingen en professionele omkadering. Een betere verdeling van de subsidies dringt zich op. Het kan niet langer zijn dat een aantal van de grootste clubs met de meeste financiële steun gaan lopen en dat kleinere clubs zo in de kou blijven staan.

Deze kleinere clubs dragen minstens even veel bij aan het (sport)hart van de gemeente.

Alle clubs moeten de steun krijgen om te groeien en de nodige aanpassingen, verfraaiingen en moderniseringen te kunnen doen. De clubs moeten gestimuleerd worden om samen te werken waar mogelijk.



Vlaams belang Hamme wil laten onderzoeken hoe hulp kan geboden worden bij het betalen van lidgelden van jongeren bij sportclubs zodat alle jongeren op een democratische, betaalbare manier kunnen sporten.



  1. Ruimte voor de Jeugd


Het lokale vrijetijdsbeleid moet verder gaan dan alleen sport en ook aandacht besteden aan cultuurbeleving en informele ontmoetingen. Vlaams Belang Hamme pleit voor een actieve deelname van jongeren aan het publieke leven, zonder de jongeren volledig over te leveren aan de commerciële sector. Daarom ondersteunen we traditionele jeugdbewegingen en willen we multifunctionele ontmoetingsruimtes aanbieden voor een waaier aan activiteiten. Dit omvat ook voldoende infrastructuur voor vergaderingen, fuiven, evenementen en repetities voor onder meer muziek- en toneelgroepen. Speciale aandacht gaat naar de G-sporten en betaalbare toegang tot zalen zoals Hambiance.


Investeren in de jeugd is cruciaal voor de toekomst van de gemeente. Vlaams Belang Hamme streeft naar een aantrekkelijke en veilige omgeving voor jongeren, met gerichte investeringen in evenementen en infrastructuur op basis van input van de jeugdraad. Dit omvat ook het ondersteunen van sport- en jeugdkampen, het verbeteren van sportfaciliteiten en het promoten van jeugdhuizen. Het onderhoud van het jeugdhuis en de lokalen van jeugdbewegingen is een prioriteit. Daarnaast zullen we ouders van jonge kinderen bevragen om de specifieke behoeften van deze doelgroep te leren kennen om er ook rekening mee te kunnen houden.



Vanuit de gemeente willen we gratis psychologische ondersteuning aanbieden aan jongeren die hier nood aan hebben, eventueel anoniem, via telefonische hulp of tijdens spreekuren op afspraak.



  1. Carnaval en gemeenschapsleven


Bepaalde carnavalgroepen in Hamme hebben moeite om betaalbare, geschikte werkplaatsen te vinden. Daarom zou de gemeente een carnavalswerkhal ter beschikking moeten stellen aan deze groepen. Bovendien moeten de carnavalgroepen meer betrokken worden bij de besluitvorming rond carnaval. Vlaams Belang Hamme is ook voorstander van een betere ondersteuning van de carnavalsgroepen in het algemeen. Zo moet de opbrengst van carnavalsinitiatieven (bijv. de reclamestoet) integraal naar de groepen gaan. Ook de kleinere groepen moeten binnen hun categorie aangemoedigd en financieel gesteund worden. Zij dragen immers bij tot een volwaardige carnavalstoet.



Sommige wijken bruisten vroeger van het leven tijdens de kermissen. Dit is nu in verschillende wijken niet langer het geval. Vlaams Belang Hamme wil de wijkkermissen, buurtfeesten, wijk- en straatbarbecues en allerhande initiatieven die het gemeenschapsleven bevorderen, terug leven inblazen door hiervoor de nodige financiële en logistieke ondersteuning te voorzien.




  1. Kunst en cultuur - lokaal talent ondersteunen


Kunst – in al haar verschijningsvormen - verdient eveneens meer aandacht. Vlaams Belang Hamme wil plaatselijke kunstenaars ondersteunen via subsidiëring, het ter beschikking stellen van expositieruimtes en logistieke hulp. Verder moet ingezet worden op een betere ondersteuning voor jeugdige beloftevolle kunstenaars.

Zo stelt Vlaams Belang Hamme vast dat er heel wat muzikaal talent huist in onze gemeente en ze wil dit talent op gezette tijdstippen een vrij podium aanbieden, ook in de deelgemeenten.






Tot slot nog dit :



Hoewel er geen opkomstplicht meer is, is het van groot belang om op 13 oktober 2024 deel te nemen aan de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen. Maak een verschil door te stemmen op het Vlaams Belang, de partij die de postjes niet op voorhand verdeelt en die zich inzet voor een eerlijke politiek. Jouw stem kan het beleid in onze gemeente en provincie bepalen. Stem Vlaams Belang voor echte verandering en een betere toekomst voor onze kinderen! Samen kunnen we een krachtig signaal geven!



ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF